SAMENWONEN

Ga je (opnieuw) samenwonen? Dan is dat bovenal gezellig en misschien ook spannend. Tegelijkertijd is dit het moment om over een aantal onderwerpen goede afspraken te maken met elkaar. Want als je in Nederland gaat samenwonen, dan kan dat bijna onmiddellijk, zonder dat je er van de wet iets voor hoeft te regelen. Dat klinkt gemakkelijk, maar toch komt daar nog veel bij kijken. Helemaal als jij, en eventueel ook je partner, uit een eerdere relatie al kinderen hebben. Want hoe doe je dat met de verdeling van allerlei kosten? Koop je samen een huis, of trekt de één bij de ander in? Is het verstandig om ook iets te regelen voor een partnerpensioen? Word je bij de inkomstenbelasting en erfbelasting wel als echte partner gezien? En misschien wil je wel de afspraak maken dat jullie bij ernstige ziekte voor elkaar beslissen wat te doen.

Er zijn dus allerlei vragen waarvoor het verstandig is om er vooraf goed over na te denken. Dat voorkomt onnodige, nare verrassingen op een later moment. Een samenlevingscontract kan voor veel van je vragen een goede oplossing bieden. Hierin leg je namelijk alle afspraken die jullie maken vast.

Wil je meer weten over een samenlevingscontract of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.

INGRID VAN KASTEREN

Ingrid is ervaren fiscalist, estate planner en erkend Novex executeur. Gespecialiseerd in het begeleiden van vermogen tussen generaties en het afwikkelen van nalatenschappen namens de overledene en de erfgenamen. Sinds 1987 actief in het vak. Zij maakt deel uit van het exclusieve Genootschap van Estate Planners (GEP).

Ingrid is daarnaast vice-voorzitter Raad van Toezicht van JUZT, mede-oprichtster en commissielid van Business Awards Baronie van Breda en medeoprichtster en lid raad van advies van Stichting Aithra ondernemende vrouwen.

Haar werkmotto is ‘kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er naast’. Waarmee ze benadrukt dat zij in haar werk niet stopt totdat er een oplossing gevonden is.