BIJZONDERE SITUATIES

Als je het zelf niet meer kunt of weet
Er kan zich in je leven een situatie voor doen waarin je, bijvoorbeeld door een ziekte of ongeluk, zelf niet meer wilsbekwaam bent en zelfstandig geen beslissingen meer kunt of mag nemen. Als je hier bij leven niets voor hebt geregeld, dan wordt jouw vermogen in zo’n geval onder bewind gesteld bij de rechtbank. Stel vervolgens dat je partner jullie gezamenlijk huis wilt verkopen omdat jij naar een verzorgingshuis gaat. Dan kan hij of zij dit niet doen zonder inmenging van de rechtbank.  Dat voelt veelal niet fijn, want je wilt toch zelfstandig dit soort belangrijke beslissingen kunnen nemen?

En stel nu dat je geen zelfstandige beslissingen meer kunt nemen en in een zorginstelling verblijft waar je een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg. Die bijdrage wordt bepaald op basis van jouw inkomen en vermogen. Heb je een hoog vermogen, dan zal  ook jouw bijdrage voor de zorg hoger zijn. Door te schenken breng je jouw vermogen en daarmee je eigen bijdrage voor de zorg omlaag. En, minstens zo belangrijk, je zorgt er zo voor dat jouw geld binnen je familie blijft en niet naar de overheid en belastingdienst gaat. Dat is dus zeker iets om te overwegen. Maar heb je in het verleden niet geschonken en dus geen schenkingstraditie opgebouwd, dan beslist de rechtbank, in geval van wilsonbekwaamheid, voor jou of je mag schenken. De ervaring is dat zonder zo’n traditie je niet snel een akkoord krijgt.

Dit zijn situaties die je natuurlijk liever wilt voorkomen. Een levenstestament of volmacht, kan hiervoor zorgen.  Zoals het woord al zegt, maak je een levenstestament bij leven en op het moment dat je het zelf allemaal nog kunt en weet.  Je geeft dan als samenwonende of gehuwde partners een volmacht aan elkaar. Als de partner er niet meer is of niet meer wilsbekwaam is, kun je ook een volmacht aan je kinderen geven, maar dat kan ook aan een neutrale derde persoon. Dit bepaal je zelf.

In zo’n levenstestament of volmacht neem je jouw persoonlijke wensen op. Zoals wie contactpersoon is voor bijvoorbeeld zorgverleners (mentor) of wie bevoegd is om financiële beslissingen te nemen. Ook jouw wensen ten aanzien van reanimatie of de opvang van huisdieren kun je hierin beschrijven. Je bepaalt zelf wanneer een levenstestament in gaat. Dat kan zijn direct op het moment als je de akte hebt getekend. Maar je kunt er ook voor kiezen om het in te laten gaan op het moment dat een arts officieel heeft verklaard dat jij hier zelf niet meer toe in staat bent.

Wil je meer weten of een afspraak maken om in gesprek te gaan over levenstestament, volmacht of maatwerktestament? Neem dan gerust contact op.

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

100bellen
100mailen